mars 9, 2021 - - Ultralydjordmor Bergen

Trening i svangerskapet

Friske gravide bør være fysisk aktive og holde seg i form. Du kan trene helt frem til fødselen. Så lenge det ikke gir deg smerter eller ubehag. Etter fødselen kan du starte opp med trening så snart føler for det.

Treningsråd til gravide

Du kan være fysisk aktiv hver dag og trene gjennom hele graviditeten. Trening av bekkenbunnen er særlig viktig både under svangerskap og etter fødsel, blant annet for å forebygge urinlekkasje.

Kondisjonstrening med moderat intensitet anbefales. Rask Gange, sykling, dansing, langrenn, svømming, badminton eller bordtennis er eksempler som er mer skånsomme for bekkenbunnen enn løping og hopping.

Moderat styrketrening, særlig for muskler i rygg og mage er bra. Du kan trene lette vekter, men unngå øvelser som medfører kraftig økning av buktrykket, for eksempel tung benkpress. Når du løfter, bøyer knær og hofter og hold det du løfter rett foran deg og tett inntil kroppen. Unngå de tyngste løftene når du er gravid.

En god måte å trene magemusklene på er å stå på alle fire mens du trekker magen inn. Du kan også stå oppreist, stramme magen og runde nederste del av ryggen slik at bekkenet vippes fremover.

Dette må du unngå

Unngå aktiviter med stor risiko for fall eller harde støt mot magen, som kampsport, håndball, fotball og struping. Dykking kan være uheldig for fosteret på grunn av trykkforandring, og frarådes derfor. Gravide bør ikke trene hardt når det er for varmt og når det er høy luftfuktighet.

Kvinner med risiko for tidlig fødsel, eller som har hatt flere spontanaborter bør rådføre seg med lege eller jordmor for å få tilpassede råd.

2021 Ultralydjordmor Bergen - Personvern
crossmenuarrow-right