mars 6, 2021 - - Ultralydjordmor Bergen

Gravide og kosttilskudd

Det er generelt viktig med et sundt og variert kosthold når du er gravid. Det kan likevel være greit å vøre oppmerksom på at det er noen vitaminer og mineraler du bør være spesielt oppmerksom på, for å være sikker på at du dekker både ditt og babyens behov.

Multivitamintabletter

De fleste av oss trenger tilskudd av vitaminer og mineraler, og derfor kan en multivitamintablett daglig være en god løsning. Begynn gjerne med dette fra du planlegger å bli gravid, eller så snart du oppdager at du er det.

Det beste og tryggeste er å ta et tilskudd som inneholder omtrent det som er anbefalt dagsdose for inntak av mineraler og vitaminer, og unngå høyere doser, med mindre legen har anbefalt deg dette.

Folat

Folat er et viktig kosttilskudd fordi det kan forebygge ryggmargsbrokk. Du bør ta et tilskudd, helst før du blir gravid, tilsvarende 400 mikrogram pr dag, frem til 12. svangerskapsuke.

Her finner du en oversikt over matvarer som kan inneholde mye folat:

· Grove kornprodukter

· Frukt

· Grønnsaker, og særlig brokkoli, grønnkål, rosenkål og spinat

Vitamin D

Vitamin D er viktig for å ta opp kalsium fra maten, og det anbefales at du får i deg 10 mikrogram pr. dag, enten du er gravid eller ikke. Vitamin D dannes i kroppen når vi får sol på huden, men her i Norge er det ikke nok sol, og det er derfor vanskelig å få nok. Derfor trenger de fleste tilskudd av vitamin D. Det er en nær sammenheng mellom D- vitaminnivået i mors kropp og barnets lager av D-vitamin ved fødselen.

Her er en oversikt over matvarer som inneholder vitamin D, de fleste vil likevel trenge tilskudd:

· Fet fisk

· Noen typer melk fra ku

· Yoghurt og plantedrikker

· Smør, margarin, noen typer ost

· Noen typer brød

Jern

Jern er viktig for at fosteret skal utvikle seg, til morkaken og i forbindelse med blodtap under fødselen. Jern trengs også for å øke produksjonen av røde blodlegemer, noe som normalt gjenvinnes etter fødselen. Kroppen mister ca 850 mg jern under graviditeten.

Hvor mye jern du trenger gjennom svangerskapet er avhengig av hvor store jernlagre du har i kroppen ved starten av svangerskapet. Derfor får alle gravide tilbud om å måle nivået av serumferritin (jernlager) i første trimester. Da vil du få en avklaring om, og eventuelt hvor mye, jerntilskudd du trenger. Her kan du lese mer om anbefalt dose for jerntilskudd fra Helsedirektoratet.

Her er en oversikt over matvarer som inneholder jern:

Grove kornprodukter

· Kjøtt

· Lever

· Spinat, grønne grønnsaker og poteter

Jern tas best opp på tom mage og kan med fordel tas opp om kvelden. Vær oppmerksom på at en vanlig bivirkning ved høye jerndoser kan gi bivirkninger, spesielt forstoppelse.

Kalsium

Kalsium er blant annet viktig for å utvikle og vedlikeholde skjelett og tenner. Vanligvis trenger vi ca 800 mg pr dag, men litt mer når du er gravid.

Du finner kalsium i kumelk og plantedrikker, og produkter laget av dette som yoghurt og ost. Dersom du ikke drikker melk fra ku eller spiser meieriprodukter daglig, bør du få i deg plantedrikker eller meierierstatninger, eller ta tilskudd av kalsium.

Du finner også kalsium i frø, grønne blader, brokkoli, tørket frukt, nøtter, mandler eller sardiner, men du skal spise mye av dette for å dekke behovet.

Vitamin B12

Vitamin B12 er viktig for å utvikle hjerne og nervesystem hos babyen, og mangler kan gi alvorlige forstyrrelser i barnets utvikling.

Du finner B12 naturlig kun i matvarer fra dyreriket, i følgende matvarer:

· Kjøtt, fisk og fugl

· Kumelk

· Egg

 

Du kan også finne vitamin B12 tilsatt i enkelte produkter som plantedrikker og meierierstatninger.

Omega-3- fettsyrer

 

Omega 3 er også viktig for barnets vekst og utvikling, og spesielt for hjernen og nervesystemet. Anbefalt dagsdose er 200 mg av Omega 3, DHA (dokosaheksaensyre).

 

DHA (Omega 3) finner du i fisk og annen sjømat, og mest i fet fisk. Gjennom å spise nøtter og frø, blant annet:

· Valnøtter

· Rapsolje, soyaolje, linfrøolje

· Knuste chiafrø eller linfrø

 

Kan kroppen produsere DHA ved å omdanne alfalinolensyre som finnes frø, nøtter og produkter av disse, men det varierer fra person til person i hvilken grad denne omdannelsen finner sted.

 

Dersom du spiser lite fisk, sjømat eller ikke tar tran, kan du ta dette som tilskudd i form av algeolje.

Kilde: www.helsenorge.no

2021 Ultralydjordmor Bergen - Personvern
crossmenuarrow-right